14 juli 2023 20:15 uur

Laurens Collegium - koor
Wiecher Mandemaker - dirigent
Hayo Boerema - orgel

Laurenskerk, Rotterdam

Renaissancecomponist William Byrd schreef slechts drie missen; niet verwonderlijk, want Latijnse missen mochten niet meer gebruikt worden in de Engelse kerk, na de afscheiding van de Church of England van de rooms-katholieke kerk. In zijn tijd lag dat zelfs politiek gevoelig. Blijkbaar stond zijn werkgever, niemand minder dan Queen Elizabeth I herself, het hem oogluikend toe om de oude liturgische taal te gebruiken. Of misschien wist zij er niet van? Precies vier eeuwen na Byrds sterfdag wordt religieuze diversiteit juist zeer gewaardeerd: het Gloria uit één van zijn missen werd ook tijdens de kroning van King Charles gezongen.

Het Laurens Collegium voert die mis bijna in zijn geheel uit. Het koor vervangt onderdelen van de mis door lutherse gezangen, getoonzet door Max Reger. Dit jaar wordt de 150e verjaardag van deze laatromantische componist gevierd. Daarom speelt organist Hayo Boerema zijn grootse Fantasie en fuga over de naam Bach. Ter inleiding en afsluiting hoor je ook toccata’s van twee andere jubilarissen dit jaar: de Tanz-Toccata van de Oostenrijker Anton Heiller en de Toccata van de Belg Joseph Jongen. Door hun pakkende ritmes en dito melodieën kom je meteen in een zonnige stemming.

Standaard - vrije keuze zitplaats - 14 juli

€ 25.00

Luxe - gereserveerde plaats - 14 juli

€ 40.00

Rotterdampas - vrije keuze zitplaats - 14 juli

€ 12.50

De Rotterdampas korting geldt alleen op vertoon van een geldige Rotterdampas bij de entree. Check Rotterdampas voor de voorwaarden van deze actie.

contact

Laurens Vocaal
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurensvocaal.nl (spaties verwijderen)
IBAN NL93 ABNA 0640 7556 66

contactformulier