12 november 2016 20:15 uur

De Profundis - Jubileumconcert 4

Dupré / De Profundis
Bach / Jesu, meine Freude BWV 227
Wagner / An Weber's Grabe WWV 72

Laurenscantorij
Rebecca Rosen - cello
Robert Franenberg - contrabas
Hayo Boerema - orgel
Wiecher Mandemaker - dirigent
Nienke Oostenrijk - sopraan 1
Maria Goetze - sopraan 2
Victoria Cassano - alt
Stephan Adriaens - tenor
Jan Douwes - bas De Profundis
Andreas Goetze - bas Jesu, meine Freude

Laurenskerk, Rotterdam

Voor jongeren t/m 29 jaar zijn er kaarten aan de deur verkrijgbaar tegen € 10,- (zitplaats gegarandeerd).

Het spanningsveld tussen leven en dood, lijden en verlossing, tijd en eeuwigheid inspireerde componisten tot het schrijven van de mooist denkbare muziek. Daarom bestaat een groot deel van het jubileumrepertoire van de Laurenscantorij uit muziek rondom deze thema’s. Proef diepe ellende in De Profundis van Marcel Dupré, een omvangrijk werk voor solisten, koor en orgel. In de Laurenskerk klinkt repertoire met een dergelijke bezetting alsof het ervoor geschreven is. Het motet Jesu, meine Freude schreef Bach voor een begrafenis. Wie nu treurige muziek verwacht, komt bedrogen uit. Hier hoor je hoop en perspectief.

Ongeschikt verklaard voor militaire dienst in 1914 -als gevolg van een operatie aan zijn sleutelbeen in zijn kinderjaren- werkte Marcel Dupré in de Eerste Wereldoorlog twee jaar lang in een militair hospitaal.
Nadat jij in 1916 na wordt ontheven van zijn functie nam hij zijn toevlucht in het componeren. Naar aanleiding van de verschrikkingen die hij de jaren ervoor zag schreef hij De Profundis (1917), een grootschalige compositie van Psalm 130 (‘uit de diepten’) gewijd aan 'les soldats morts pour la patrie'.
Dupré's visie op De Profundis heeft geleid tot negen afzonderlijke delen met elk een geheel eigen karakter: voor elk van de acht verzen van psalm 130 één, met toevoeging van de traditionele responsorie uit de Mis Requiem, Requiem aeternam.
Het werk werd als eerste geschreven voor solisten, koor, orkest en orgel, maar de spaarzame uitvoeringen van dit werk vinden het meest plaats in de door Dupré geautoriseerde en voor hem zelf favoriete versie voor orgel solo.
In deze setting hoorde hij het werk op zijn 85ste verjaardag concert in Saint-Sulpice en fragmenten daaruit werden ook gezongen op zijn begrafenis een paar weken later.

'De Profundis' is het vierde en laatste jubileumconcert van 2016. Binnen de door u gekozen rang is er vrije plaatskeuze. Uw stoelen worden niet gereserveerd, behalve als u kiest voor de jubileumrang. Een kaartje op de jubileumrang heeft een hogere prijs dan de normale concertprijs en is te vergelijken met een sponsorstoel. Hiermee maakt u het concert mede mogelijk. U hoeft bij deze plekken niet vroeg in de kerk te zijn, want een stoel op de jubileumrang is gegarandeerd een perfecte plek.

Alle stoelen op rij 3 t/m 10 zijn inmiddels geadopteerd. Maar alle andere plekken in de kerk zijn beschikbaar voor iedereen die wil komen luisteren. U hoeft hiervoor geen kaartjes te kopen of te reserveren, maar u kunt gewoon naar de kerk komen. De dienst met Matthäus is gratis toegankelijk.

contact

Laurens Vocaal
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurensvocaal.nl (spaties verwijderen)
IBAN NL93 ABNA 0640 7556 66

contactformulier