Laurens Kooracademie

Laurens Vocaal geeft in de Laurens Kooracademie talenten de kans om zich verder te bekwamen in koordirectie en koorzang.

audities laurens kooracademie 2024

Het is nu mogelijk om je in te schrijven voor deelname aan de Laurens Kooracademie in het najaar van 2024. Kom meer te weten over de selectieprocedure, het programma en de inschrijving.

lees meer

achtergrond

Nederland telt maar liefst circa 1 miljoen koorleden. Zowel amateur- als beroepszangers genieten van het samen zingen en laten een groot publiek ervaren hoe goede koormuziek een mens kan raken. Op termijn dreigt er echter een tekort te ontstaan aan goede koordirigenten om deze rijke traditie ook in de toekomst veilig te stellen. Het gaat met name om koordirigenten die een koor met beroepszangers artistiek kan begeleiden. Talentontwikkeling is de sleutel tot kwaliteit. Daarom is Laurens Vocaal gestart met de Laurens Kooracademie, waarin talenten de kans krijgen zich verder te bekwamen in koordirectie en koorzang.

naar een volwaardig opleidingsprogramma

Onze stip op de horizon is de realisatie van een volwaardig opleidingsprogramma, waarbinnen onze koren als broedplaats voor koordirectietalent fungeren. Wij gaan een nieuwe generatie koordirigenten opleiden met landelijke practica, masterclasses en stageplekken. Zodoende geven we een impuls aan het koorleven in de regio en het gehele land.

eerste fase

Dit veelomvattende en ambitieuze opleidingsprogramma is opgedeeld in verschillende fasen. In de eerste fase biedt Laurens Vocaal directietalenten de kans masterclasses te volgen bij gerenommeerde koordirigenten, onder wie Wiecher Mandemaker, artistiek directeur en dirigent van Laurens Vocaal en hoofdvakdocent koordirectie aan Codarts in Rotterdam. In de masterclasses wordt onder andere toegewerkt naar verschillende concerten met het Laurens Collegium en Codarts Kamerkoor, waarbij de koordirigenten ook gecoacht worden door zangprofessionals.

voorbeelden

De hieronder genoemde concerten, uitgevoerd door talenten en professionele zangers, zijn voorbeelden uit de eerste fase van het opleidingsprogramma.

2023 Rossini’s Petite messe solennelle

In februari 2023 voerden de deelnemers aan de Laurens Kooracademie Rossini’s Petite messe solennelle uit. Naast de masterclasses en repetities verzorgden de deelnemers woonwijkconcerten en het slotconcert in de Laurenskerk te Rotterdam. Hiernaast een aantal impressievideo’s.

2022 Evensong

Op de eerste zondag van de maand vindt traditiegetrouw een evensong plaats in de Laurenskerk te Rotterdam. In het kader van de Laurens Kooracademie werden studenten zang- en koordirectie begeleid om zich te bekwamen in deze rijke Engelse koortraditie.

2021 Einde en begin

De eerste deelnemers aan de Laurens Kooracademie dirigeerden en zongen in het concert Einde en begin. Op het programma stond muziek van Purcell, Howells, Schubert en Brahms.

contact

Laurens Vocaal
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurensvocaal.nl (spaties verwijderen)
IBAN NL93 ABNA 0640 7556 66

contactformulier