Wiecher Mandemaker

Wiecher Mandemaker is artistiek leider van Laurens Vocaal en dirigent van onze koren. Hij is als hoofdvakdocent koordirectie verbonden aan zowel Codarts in Rotterdam als het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Mandemakers repertoire strekt zich uit van de renaissance tot heden. In zijn muzikale praktijk is een belangrijke rol weggelegd voor de koormuziek van J.S. Bach. In mei 2015 dirigeerde Mandemaker het Orkest van de Achttiende Eeuw in een concert met Die Schöpfung van Haydn, waaraan ook het Laurens Collegium meewerkte. Hiervan is een liveopname op cd en dvd verschenen. Het Agnus Dei van Samuel Barber dat het Laurens Symfonisch zong onder zijn leiding is een internationale hit geworden op Youtube. Op Youtube zijn ook opnames te beluisteren van zijn interpretatie van Bachs Mis in b.

In 2015 leidde Mandemaker de première van vier Choruses uit John Adams’ Death of Klinghoffer in een bewerking van Bob Zimmerman. In 2014 dirigeerde hij de opera Boris Godoenov van Moessorgski en trad hij op in Istanbul met de Mis voor dubbelkoor van Frank Martin. Verder staat Engelse koorliteratuur regelmatig op zijn lessenaar. Hij bereidde de koren voor op concerten met Howells’ Hymnus Paradisi, Vaughan Williams’ A Sea Symphony, Brittens Spring Symphony en Honeggers Jeanne d’arc au bûcher. Het laatstgenoemde werk werd uitgebracht op het eigen platenlabel van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Mandemaker studeerde koordirectie, orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Barend Schuurman, Ben van Oosten en Arie J. Keyzer. Hij volgde masterclasses bij onder meer Uwe Gronostay en Eric Ericson. In 2005 werd Wiecher Mandemaker cantor in de Laurenskerk en nam toen ook het artistiek leiderschap van de Stichting Laurenscantorij (nu: Laurens Vocaal) over van Barend Schuurman.

contact

Laurens Vocaal
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurensvocaal.nl (spaties verwijderen)
IBAN NL93 ABNA 0640 7556 66

contactformulier