Laurens Vocaal presenteert de Laurens Kooracademie

Laatste update: 17 november 2021 - 18:44 uur

Koormuziek speelt een grote rol in Nederland, dat bewijst het feit dat ons land maar liefst circa 1 miljoen koorleden rijk is. Zowel amateur- als beroepszangers genieten van het samen zingen en laten een groot publiek ervaren hoe goede koormuziek een mens kan raken. Er is echter een probleem dat aandacht en actie behoeft: er zijn te weinig goede koordirigenten. Laurens Vocaal presenteert daarom de Laurens Kooracademie.

Vrijdag 26 november 2021 vindt met het concert ‘Einde en begin’ onder meer de presentatie hiervan plaats, met vier directiestudenten. Na masterclasses te hebben gevolgd bij Wiecher Mandemaker, dirigeren de studenten het professionele koor Laurens Collegium in de Rotterdamse Laurenskerk. Met medewerking van het Codarts Kamerkoor en pianoduo Matthijs van Wijhe en Gulmira Issobekova, wordt het publiek getrakteerd op een selectie van de prachtigste koormuziek van Purcell, Howells, Brahms en Schubert.

“Met de Laurens Kooracademie dragen we bij aan het opleiden van goed onderlegde dirigenten met als doel de hoogontwikkelde Nederlandse koorcultuur voor de toekomst veilig te stellen”, aldus Wiecher Mandemaker. Naast artistiek leider en dirigent van Laurens Vocaal, is Wiecher Mandemaker als hoofdvakdocent koordirectie verbonden aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag. Daarom is hij de aangewezen persoon om dit initiatief vorm te geven. “In de aftrap van de Laurens Kooracademie richten we ons op jonge dirigenten. Ik begeleid de vier studenten in het gehele voorbereidingsproces en tijdens de repetities, zodat ze uiteindelijk vol zelfvertrouwen het Laurens Collegium en Codarts Kamerkoor kunnen dirigeren. Voor deze jonge studenten is het een uitgelezen kans een hoogwaardige uitvoering met een professioneel koor neer te zetten”. Naast het bieden van unieke kansen voor jonge dirigenten, richt de Laurens Kooracademie zich in de nabije toekomst ook op het scouten en opleiden van jong zangtalent.

 

Trailer This turning world

Laatste update: 2 juli 2021 - 18:06 uur

"Choral music is not just about the joy of singing, it is also about things which matter to us in our lives and in the world". De Koorbiënnale 2021 gaat van start met een spectaculair concert vanuit de Grote of St. Bavokerk in hartje Haarlem. In een theatrale setting wisselen het Laurens Collegium en Consensus Vocalis elkaar zonder pauzes af in brandend hedendaagse koormuziek: wat betekent het om vandaag te leven? Gastsolisten verbinden de stukken met korte, soms geïmproviseerde intermezzo’s. Als klapstuk bundelen beide koren hun krachten voor Earth teach me quiet van de Letse componist Ēriks Ešenvalds: een indringende toonzetting van een Native American-gebed tot de aarde.

> naar de trailer

 

Songfestival

Laatste update: 2 augustus 2021 - 12:08 uur

Het Songfestival veroverde Rotterdam. Met groot plezier gaven wij er onze eigen draai aan in de Laurenskerk. Deze muziek over de lente en de liefde komt uit allerlei Europese landen.

> livestream terugkijken

Livestream 4 mei

Laatste update: 30 juni 2021 - 20:35 uur

Op 4 mei zongen we het herdenkingsconcert 'Verbonden door bommen'. Je kunt deze nog terugluisteren.

> naar livestream

> lees meer

Johannes-Passion van Demantius

Laatste update: 9 juni 2021 - 21:08 uur

Op Youtube: onze liveopname van Demantius' Johannes-Passion.

> naar de video

Première ‘Dictatuur' - voor koor a capella op tekst van Jan Terlouw - bij Tweede Kamerverkiezingen

Laatste update: 9 juni 2021 - 21:08 uur

Naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen zingt het Laurens Collegium Rotterdam Dictatuur, een werk van dirigent Wiecher Mandemaker voor koor a capella. Het werk is een toonzetting van het gedicht van Jan Terlouw, uit zijn bundel Gedichte gedachten. Het ging op 15 maart in première op youtube: https://youtu.be/zdzQI-ssnsY.

“Domheid en macht, doodenge vrienden,” zo luiden de eerste regels uit het gedicht van Jan Terlouw. Het gedicht sluit af met een pleidooi om de grondbeginselen waarop de Nederlandse samenleving is gebouwd, te bewaken. Het Laurens Collegium Rotterdam zet deze tekst kracht bij met een opname, die het beroepskoor vorige week maakte in de Laurenskerk in Rotterdam. Dirigent Wiecher Mandemaker componeerde Dictatuur speciaal naar aanleiding van de verkiezingen.  

Tijdens de COVID-19-pandemie brengt het Laurens Collegium Rotterdam diverse opnames uit die belangrijke gebeurtenissen en periodes in stad en land markeren, zoals de Tweede Kamerverkiezingen, de Passietijd en de herdenking op 4 mei.

 

Livestreams cantatediensten en concerten

Laatste update: 9 juni 2021 - 21:08 uur

Om ervoor te zorgen dat je, hoe dan ook, kunt meegenieten, worden de cantatediensten en concerten vanuit de Laurenskerk dit najaar gestreamd. Net als in de Laurenskerk zelf vragen we ook aan thuisluisteraars een bijdrage. De betaalinformatie komt vanzelf in beeld.

> naar livestreams

> de liturgie van 21 februari

 

Oudjaar met Beethoven 9

Laatste update: 9 juni 2021 - 21:08 uur

Freude vanuit Ahoy! Als afsluiting van het Beethovenjaar 2020 kun je genieten van de volledige negende symfonie van Beethoven. Het is een spectaculaire opname van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en ons Rotterdam Symphony Chorus onder leiding van Andrew Manze. Niet in de Doelen, maar in RTM Stage, het gloednieuwe concertpodium in Ahoy. 

> reserveer jouw gratis digitale stoel voor Beethovens Negende

International Classical Music Award

Laatste update: 9 juni 2021 - 21:08 uur

We hebben een International Classical Music Award gewonnen! Het gaat om een award voor de liveopname van Jeanne d’Arc au bûcher van Arthur Honegger met het Koninklijk Concertgebouworkest in de categorie koormuziek.

> lees meer

Recensie Solennelle

Laatste update: 9 juni 2021 - 21:08 uur

"In beide werken tonen koor, solisten en instrumentalisten grote klasse." (ND)

> cd 'Solennelle' bestellen via onze webwinkel

> https://www.nd.nl/nieuws/muziek/hayo-boerema-s-werk-is-hedendaags-met-een-soms.3605631.lynkx

Vocaal ensemble bij jou thuis

Laatste update: 9 juni 2021 - 21:08 uur

Elke zondag komen wij met een vocaal ensemble bij jou thuis, via TV Rijnmond vanaf 10.00 uur. De uitzending wordt elk halfuur herhaald en is ook online te volgen. Blijf zo in deze coronatijd met ons verbonden door koormuziek.

> programma Geloof in Rijnmond

> uitzending 3 mei 2020 

Vacature Medewerker publiciteit, planning en productie

Laatste update: 9 juni 2021 - 21:08 uur

Een dag uit het leven van…

“Opnieuw ligt er een leuke, afwisselende dag voor me. Ik begin met het schrijven van enkele promotieteksten voor onze nieuwsbrief en sociale media. Tussendoor komen er mailtjes binnen van musici die willen overleggen over hun aanwezigheid bij repetities van een project dat over een halfjaar plaatsvindt. Ik herinner mezelf eraan dat ik de repetitielocatie nog moet reserveren daarvoor. Maar eerst ga ik nog even diverse talkshows bellen over de persberichten die ik gisteren al stuurde. Vanmiddag houd ik me bezig met het organiseren van masterclasses voor leergierige koordirigenten. Voor volgende week plan ik een afspraak met de technici. Zaterdag is de grote dag voor mijn al eerder geplande productie: ik zit dan vol adrenaline en ben in mijn rol als eventmanager degene die het draaiboek voor deze dag uit het hoofd kent. Ik heb iedereen van tevoren goed geïnformeerd en zorg dat de musici zich alleen hoeven bezig te houden met de muziek. Straks pak ik ons promotiemateriaal alvast in voor onze infostand. Laat ik ook maar wat extra bladmuziek meenemen, als reserve.”

Wie zijn wij?

Binnen de Stichting Laurenscantorij zijn vier ensembles actief. Het gaat om drie koren en een orkest: het Laurens Collegium Rotterdam (professioneel koor), de Laurenscantorij (semiprofessioneel koor), het Rotterdam Symphony Chorus (combinatie van beide) en het Laurensorkest (professioneel orkest). Met deze ensembles inspireren wij ons publiek met hoogstaande koormuziek. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in samenwerkingsprojecten met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. De organisatie bestaat momenteel uit een zakelijk leider, een artistiek leider, een betrokken bestuur en meerdere vrijwilligers.

Jouw rol en taken

Je hebt een ondersteunende rol ten opzichte van de zakelijk en artistiek leider en verricht allerlei taken, zoals:

  • Verzorgen van traditionele en creatieve publiciteit
  • Koormuziekproducties voorbereiden, uitvoeren en afronden
  • Daartoe afspraken maken met musici, locaties, technici en genodigden
  • Coördineren van masterclasses en practicumdagen voor koordirigenten

De werkzaamheden variëren van veel e-mailen tot het verplaatsen van stoelen, bladmuziek en promotiemateriaal.

Beschikbaarheid

Om je goed in te werken en te laten landen in onze organisatie, ben je beschikbaar per 1 juni. In de zomer is beschikbaarheid in de periode 28 juli t/m 14 augustus vereist.

Wie ben jij?

Je bent een organisatietalent en je hebt een heldere communicatiestijl. Je bent energiek, efficiënt, digitaal vaardig en accuraat. Je houdt van aanpakken en je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Je schrikt er niet van terug om regelmatig letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Je enthousiasmeert de mensen om je heen, je denkt mee en je hebt affiniteit met koormuziek. Ook ben je bereid om je tijd flexibel in te delen, zowel overdag, ’s avonds als in het weekend.

Wij zoeken iemand:

  • met een afgeronde HBO/WO-opleiding
  • met goede beheersing van Nederlands en Engels
  • die handig is met alle sociale media
  • die woont in Rotterdam of nabije omgeving
  • met een fijne eigen werkplek thuis en een goede internetverbinding voor online overleg
  • ervaring met vergelijkbare functies is een pre

Aanbod

Je wordt onderdeel van een hecht, hardwerkend team. Met de zakelijk en artistiek leider stem je af wie welke werkzaamheden voor welk project doet. Gemiddeld ben je per week twee of drie dagen aan het werk. Je krijgt veel koormuziek te horen. We bieden maatwerk in het opdrachthonorarium. Je gaat aan de slag als zzp’er. Als het wederzijds goed bevalt, is er uitzicht op vast werk binnen het team.

Procedure en reageren

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gerda Ruiter, zakelijk leider van de Stichting Laurenscantorij via info@laurenscantorij.nl of bel 06 41079452. Wij onderschrijven de Code Diversiteit & Inclusie en hopen op reacties vanuit verschillende achtergronden, passend bij de stad Rotterdam. Een referentiecheck is onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Stuur je motivatiebrief met cv uiterlijk 7 mei 2021 uitsluitend per mail naar info@laurenscantorij.nl met als onderwerp ‘sollicitatie medewerker publiciteit, planning en productie’.

De eerste gesprekken voeren we op 17 mei overdag.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 

 

Nationaal Practicum Koordirigenten uitgesteld

Laatste update: 26 juni 2020 - 13:57 uur

Op zaterdag 14 maart 2020 zou het eerste Nationaal Practicum voor Koordirigenten bij ons plaatsvinden. Dit evenement is uitgesteld vanwege het coronavirus.

Het koorpracticum vindt op een nader te bepalen moment plaats. Studenten koordirectie uit het gehele land zullen zich hiervoor bij ons verzamelen in Rotterdam, om delen uit de Matthäus-Passion, motetten van Poulenc en chansons van Hindemith onder handen te nemen. De docenten zijn Wiecher Mandemaker, Daniel Reuss, Jos Vermunt en Rob Vermeulen.

Matthäus in de Laurens 5 april 2020 afgelast

Laatste update: 26 juni 2020 - 13:57 uur

Naar aanleiding van de door de overheid genomen maatregelen rondom het coronavirus is de Matthäus in de Laurens afgelast. Met bezoekers die een stoel hebben geadopteerd nemen wij binnenkort contact op.

> abonneer je op de e-nieuwsbrief

Schaatsen voor een nieuw orgel

Laatste update: 26 juni 2020 - 13:56 uur

Op vrijdag 24 januari zal het Schaatsteam Laurenskerk een poging wagen de 100 km te schaatsen op de Oostenrijkse Weissensee. Het team bestaat uit dirigent Wiecher Mandemaker, cantorijlid Mirjam van den Hoek en oud-cantorijlid Douwe Klinkenberg. Zij willen op deze wijze geld inzamelen voor het nieuw te bouwen koororgel in de Laurenskerk. Doneer een vast bedrag of een bedrag per geschaatste kilometer.

> lees meer

Yannick is terug

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

... en wij zijn erbij!

> lees meer

Gramophone over onze cd met KCO

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

"Superb French enunciation from both Dutch choruses" (Gramophone)". "An intense Jeanne d'Arc au bûcher from the Royal Concertgebouw Orchestra." ***** (Bachtrack) "Onvergetelijke Jeanne d’Arc" (Parool) "Zeldzame bezieling in Honeggers Jeanne" (Place de l'Opera)
Uitgave: Super Audio CD, te koop via webshop van het Koninklijk Concertgebouworkest.

https://www.gramophone.co.uk/review/honegger-jeanne-darcau-b%C3%BBcher-den%C3%A8ve

https://www.concertgebouworkest.nl/nl/honegger-jeanne-d-arc-au-bucher

Tenoren gezocht

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

De Laurenscantorij is op zoek naar tenoren. Lijkt het jou leuk om bij een koor te zingen dat zowel Bach als Mahler uitvoert op hoog niveau? Heb je zin in vocale uitdaging? Neem dan contact met ons op via nieuweleden@laurenscantorij.nl.

Dirigent Barend Schuurman overleden

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

Met droefheid delen we u mee dat onze oud-dirigent Barend Schuurman op dinsdag 4 juni 2019 thuis is overleden. Onze gewaardeerde muzikale vader is 81 jaar geworden. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Greet, zijn kinderen, zijn kleinkinderen en allen die getroffen zijn door dit verlies. Wij wensen hun veel sterkte toe.

Vele waardevolle muzikale gebeurtenissen mochten wij onder zijn leiding meemaken. Hij inspireerde ons met zijn expertise in muziek en theologie, zijn respect voor de componist en zijn gedegen omgang met de partituur. In de laatste jaren dirigeerde hij af en toe nog in een cantatedienst. In dit kader staat de uitvoering van Stravinsky’s Cantata W89 in oktober 2016 in ons geheugen gegrift. Ook denken we vol bewondering terug aan Bachs Actus Tragicus bij de presentatie van zijn boek Bachs cantates toen en nu.

De afscheidsbijeenkomst vond plaats in de Laurenskerk te Rotterdam op dinsdag 11 juni om 13.30 uur.

Recensies Jeanne d'Arc

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

“Maar de uitvoeringenreeks is óók een triomfantelijk bewijs van de bloeiende  koorcultuur in Nederland, met exemplarische aandelen van zowel het Nationaal Kinderkoor als het Rotterdam Symphony Chorus, dat bij het orkest debuteerde en er hopelijk nog vaak zal terugkeren.” NRC

> https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/28/honeggers-jean-darc-die-vreselijke-vlam-zal-mijn-bruidsjurk-zijn-a1917668

> https://www.operamagazine.nl/headline/45592/zeldzame-bezieling-in-honeggers-jeanne/

> http://www.anthonyogus.co.uk/honeggers-jeanne-darc-au-bucher-at-the-concertgebouw/

> https://bachtrack.com/es_ES/review-honegger-jeanne-arc-deneve-royal-concertgebouw-september-2018

> terugluisteren

> foto's Amsterdam

> foto's Rotterdam

Sfeerimpressie Paradijsvogels

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

Het concert Paradijsvogels van Natuurmonumenten en het Laurens Collegium Rotterdam was een groot succes.

> bekijk sfeerimpressie

Seizoensbrochure

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:50 uur

"Het heeft iets magisch, de menselijke stem." De nieuwe seizoensbrochure is uit! Lees het woord vooraf van artistiek leider Wiecher Mandemaker en ontdek alles over dit seizoen in de brochure 2018-2019.

Recensie 'Modeluitvoering Carmina Burana'

Laatste update: 28 juni 2018 - 13:45 uur

"Het Rotterdam Symphony Chorus zorgde voor overweldigende koorzang," aldus Opera Magazine in een recensie van de Carmina Burana met de broers Jussen.

> lees de recensie

War Requiem

Laatste update: 28 juni 2018 - 13:45 uur

War Requiem in beeld bij de nationale televisie in België

bekijk nieuwsitem >

Liveopname Prokofjev

Laatste update: 28 juni 2018 - 13:45 uur

Bekijk hier de liveopname van de Oktobercantate van Prokofjev. Het Rotterdam Symphony Chorus zong dit werk in het Gergiev Festival. 

Nieuwe look & website

Laatste update: 23 juni 2017 - 16:46 uur

De koren hebben een nieuwe look en een nieuwe website gekregen. Zo laten we zien dat onze koren gezamenlijk zorgen voor een breed aanbod aan koormuziek. Tegelijk geven we het onderscheid tussen de verschillende koren ook visueel aan.

Het logo laat geluidsgolven zien die weerkaatsen tegen de muren van een concertruimte, in het bijzonder de Laurenskerk, en daarbinnen een ruit vormen. Rood staat voor de gemeenschappelijke passie en voedingsbodem die de koren verbindt. Elk koor is hierop geënt met een eigen kleur. Geel staat voor de Laurenscantorij, blauw voor het Laurens Collegium Rotterdam, en samen worden ze groen in het Rotterdam Symphony Chorus.

contact

Laurens Vocaal
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurensvocaal.nl (spaties verwijderen)
IBAN NL93 ABNA 0640 7556 66

contactformulier