Seizoen 2024-2025

Laatste update: 5 juli 2024 - 20:13 uur

De webagenda is weer gevuld en de brochure van aankomend seizoen 2024-2025 ligt klaar. We kijken uit naar de vele concerten.

Een gedrukte versie van de brochure is verkrijgbaar bij ons concerten.

> agenda

> digitale brochure

Video's Byrd en Britten

Laatste update: 20 juni 2024 - 13:19 uur

Wij publiceerden twee nieuwe opnames van de Laurenscantorij:

> William Byrd: Miserere mei
> Benjamin Britten: Jubilate Deo

Audities Laurens Kooracademie 2024

Laatste update: 29 mei 2024 - 12:33 uur

Het is nu mogelijk om je in te schrijven voor deelname aan de Laurens Kooracademie in het najaar van 2024. Dirigenten Arie van Beek en Wiecher Mandemaker zullen dit najaar de kooracademie gaan begeleiden. Op het programma staat Die Schöpfung van Haydn. Aanmelden kan tot 5 juli 2024.

Laurens Vocaal is in 2021 de Laurens Kooracademie gestart. Met de Laurens Kooracademie geven wij talenten de kans om zich verder te bekwamen in koordirectie en koorzang. In de eerste fase van dit veelomvattende en ambitieuze opleidingsprogramma bieden wij directietalenten de kans masterclasses te volgen bij gerenommeerde koordirigenten.

> lees hier meer over de selectieprocedure, het programma en de inschrijving
> lees meer over de Laurens Kooracademie

 

Mahler 2 en Gurre-Lieder

Laatste update: 19 februari 2024 - 10:20 uur

"De veelal jonge zangers van dit topkoor bleven prachtig op toon [...] In de fortissimo slotmaten zorgde het koor samen met dirigent Bihlmaier voor optimale euforie en ontroering." (Trouw) In een tijdspanne van enkele weken zongen wij Mahlers Tweede symfonie met het Residentie Orkest en de Gurre-Lieder met het Koninklijk Concertgebouworkest.

> recensie Trouw Mahlers Tweede Symfonie
> recensie NRC Gurre-Lieder
> recensie Volkskrant Gurre-Lieder

Terugblikvideo woonwijkconcerten Laurens Kooracademie

Laatste update: 13 december 2023 - 17:26 uur

In november gaven wij vier concerten in Rotterdamse woonwijken. Dit waren uitingen van ons opleidingsprogramma, de Laurens Kooracademie. “Het is essentieel dat jonge koordirigenten in aanraking komen met goede, professionele koren. Er wordt dan gewerkt aan hun slagtechniek, aan hun bewustwording en aan hun oren, om hun vaardigheden tot een hoger niveau te tillen. Daarom zijn dit soort projecten onmisbaar, want dit vak kun je niet alleen leren door thuis te studeren bij een piano,” legt Wiecher Mandemaker uit in de terugblikvideo.

> bekijk video
> lees meer

 

Engelenzang

Laatste update: 13 december 2023 - 17:26 uur

“If you were to hear angels, you’d want them to sound like this – that they’ll survive anything, that their offer of everlasting light is resolute and non-negotiable,” schreef een recensent op Bachtrack naar aanleiding van de concerten met het Laurens Symfonisch en het Rotterdams Philharmonisch Orkest op 28 en 29 september 2023. Het concert met daarin Stravinsky's Psalmensymfonie, Henry Balfour Gardiners Evening Hymn (gearrangeerd door Lahav Shani), Sjostakovitsj' Eerste pianoconcert met Martha Argerich en delen uit Prokofjevs Romeo en Julia is terug te kijken bij Medici TV en op 29 oktober 2023 te beluisteren op de radio.

> recensie Bachtrack

> concert terugkijken

> uitzending 29 oktober NPO Klassiek

> foto’s

Terugluisteren: Mahler 3 en Mis Martin

Laatste update: 13 december 2023 - 17:26 uur

Grootse muzikale momenten zijn er om live bij te zijn en om later nog eens terug te luisteren. Het Laurens Symfonisch mocht met Klaus Mäkelä schitteren in Gustav Mahlers Derde symfonie en de Laurenscantorij gaf het beste van zichzelf in de Mis voor dubbelkoor van Frank Martin.

> Mahler 3 bij NPO Klassiek

> livestream met Frank Martin

Seizoen 2023-2024

Laatste update: 6 oktober 2023 - 12:02 uur

Het nieuwe seizoen staat voor de deur! Bachcantates, Mahlersymfonieën, een orgelconcert, een requiem en verstilde a-capellamuziek... Het is slechts een greep uit de concerten van seizoen 2023-2024. Een gedrukte versie van de seizoensbrochure is verkrijgbaar bij onze concerten.

> agenda

> digitale brochure

Recensies Requiem for Nature

Laatste update: 24 juli 2023 - 14:23 uur

"De Chinees-Amerikaanse componist Tan Dun tart werkelijk alle genregrenzen in zijn Requiem for nature, een anderhalf uur durende tour de force van verbeeldingskracht en vitaliteit. Is dit nog wel een requiem? Wat maakt het uit? Tan Dun creëerde iets ongelooflijks en dirigeerde vrijdagavond zelf de wereldpremière in de Amsterdamse Gashouder, als afsluitingsvoorstelling van het Holland Festival." (NRC)
 
Wij kijken terug op een prachtige en fijne samenwerking met componist en dirigent Tan Dun, het Koninklijk Concertgebouworkest, regisseur Pierre Audi en de solisten Chen Yining, Hasibagen en Zeren Yangjin. "De Mongoolse keelzanger Hasibagen, die moeiteloos onder de bourdontoon van een lage C dook, bracht betoverende boventonen voort. Die werden later nog geïmiteerd door het excellerende koor Laurens Symfonisch van Wiecher Mandemaker, dat zong, zoemde en gonsde."
 

> De Volkskrant

> Trouw

> Parool

> Adventures in Music

> Basia con fuoco

Podcast 'De Stem'

Laatste update: 24 juli 2023 - 12:21 uur

De nieuwste aflevering van de podcast ‘De Stem’ (NPO Klassiek/EO) geeft je een uniek kijkje achter de schermen bij de Laurenscantorij. Met muziek van Bach, Mahler en Poulenc, maar vooral met persoonlijke verhalen van koorleden.

Livestream Matthäus terugkijken

Laatste update: 29 juni 2023 - 15:03 uur

De Laurenscantorij voerde 50 jaar geleden, in 1973, voor het eerst de Matthäus-Passion uit tijdens de cantatedienst op Palmzondag in de Laurenskerk. Al jarenlang is onze uitvoering van de Matthäus-Passion vrij toegankelijk voor jong en oud, omdat het plaatsvindt als onderdeel van een kerkdienst. Bovendien geven we iedereen gelegenheid om op de daarvoor aangewezen momenten zelf mee te zingen. Wij vinden het een eer om de traditie te mogen voortzetten die dirigent Barend Schuurman 50 jaar geleden is begonnen.
 
"Ik lees altijd het boekje van Barend Schuurman over de Matthäus-Passion," aldus dirigent Wiecher Mandemaker in een gesprek met zanger Matthijs van Wijhe over de voorbereiding op de uitvoering van Bachs meesterwerk. Dit boekje van Barend Schuurman met uitgebreide uitleg en de volledige tekst met vertaling van de Matthäus is verkrijgbaar voorafgaand aan onze uitvoering op 2 april in de Laurenskerk.
 
Kijk hieronder de livestream terug.

> livestream deel 1, zondag 2 april 10.30 uur
> livestream deel 2, zondag 2 april 13.30 uur

> liturgie

> promotievideo 1
> promotievideo 2

> laatste nieuwsbrief

> artikel Barend Schuurman over dubbelkorigheid uit 1975

Schönberg gemist? Luister terug

Laatste update: 29 juni 2023 - 15:18 uur

"In hoeveel heilige nachten zong het koor der geesten niet angstig, indringend smekend, zacht verwijtend: "Vrede, vrede op de aarde!" Schönbergs Friede auf Erden klonk tijdens één van onze cantatediensten.

> livestream terugkijken

Video's Rossini Laurens Kooracademie

Laatste update: 29 juni 2023 - 15:03 uur

In februari bezochten we enkele woonwijken om meer Rotterdammers te laten genieten van onze koormuziek. Studenten van onze Laurens Kooracademie gaven, samen met zangers van het Laurens Collegium, een voorproefje uit Rossini’s Petite messe solennelle. Cursisten koordirectie dirigeerden de woonwijkconcerten.

Op donderdag 9 februari waren wij te beluisteren in de Breepleinkerk in Vreewijk, Rotterdam. Projectleider Fien Duijnmayer, zangeres Pien Smeets en dirigent Hugo Maillé vertellen in de onderstaande video meer over de concerten en hun deelname aan de Laurens Kooracademie.

Deze eerste video vormt een terugblik op de try-out in Vreewijk. Daarna volgde de eindpresentatie van een intensieve periode van repetities en woonwijkconcerten. Deze eindpresentatie was een concert in de Laurenskerk op 11 februari 2023. De komende dagen kun je hier steeds nieuwe video's terugvinden van de verschillende delen van Rossini's mis, vanuit de Laurenskerk.

> Uit Rossini's Petite messe solennelle: 'Kyrie - Christe' beschikbaar vanaf 18 april 19.00 uur

> Uit Rossini's Petite messe solennelle: 'Cum Sancto Spiritu' beschikbaar vanaf 20 april 19.00 uur

 

In gesprek over Rossini

Laatste update: 3 februari 2023 - 10:19 uur

> bekijk de video

Beluister hier korte fragmenten uit de Petite messe solennelle en een gesprek tussen Wiecher Mandemaker en Matthijs van Wijhe.

Video Poulenc 'Priez pour paix'

Laatste update: 2 februari 2023 - 23:02 uur

Tot en met mei klinkt steeds een roep om vrede in onze cantatediensten. Tijdens de cantatedienst van 15 januari 2023 voerden wij Priez pour paix van Poulenc uit, in een bewerking van Cantabile - The London Quartet. Van deze uitvoering verscheen een aparte opname.

> naar YouTube

Terugblik nieuwjaarsconcert

Laatste update: 13 januari 2023 - 18:23 uur

Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwjaarsconcert. Het concert stond het teken van de componist Max Reger (1873-1916), die 150 jaar geleden werd geboren. Onze speciale gast van deze middag was saxofonist Dick de Graaf.

> meer foto's

Oecumenische Kerstdienst Rijnmond TV

Laatste update: 21 december 2022 - 12:56 uur

Op zaterdag 24 december vanaf 15.00 uur zal een oecumenische kerstdienst worden uitgezonden op Rijnmond TV. Hieraan levert de Laurenscantorij een bijdrage, evenals het Oekraïens Orthodox Kerkkoor. De uitzending wordt elk uur herhaald.

> naar Rijnmond TV

Die Schöpfung terugluisteren

Laatste update: 21 december 2022 - 12:16 uur

In de Doelen waren we op 16 en 18 december te beluisteren met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in Haydns 'Die Schöpfung'. NPO Radio 4 was erbij.

Op 18 december klonk ook de lofzang van Maria in Bachs ‘Herz und Mund und Tat und Leben’ (BWV 147) in de Laurenskerk.

> terugluisteren bij NPO Radio 4

> terugluisteren cantatedienst

 

Laurens Kooracademie in evensong

Laatste update: 6 december 2022 - 12:12 uur

In het kader van de Laurens Kooracademie zongen leden van het Laurens Collegium en het Codarts Kamerkoor de evensong op zondag 4 december in de Laurenskerk. Studenten koordirectie kregen zo de kans zich te bekwamen in de rijke Engelse koortraditie. Wij begeleidden de cursisten in het gehele voorbereidingsproces en tijdens de repetities, zodat ze uiteindelijk vol zelfvertrouwen de evensong konden dirigeren.

> meer over Laurens Kooracademie

Recensies en aftermovie Benoit 'De Oorlog'

Laatste update: 6 december 2022 - 11:59 uur

"Alle lof voor de Nederlandse dirigent Jac van Steen, die de uitvoering van dit reuzenwerk met meesterhand beheerste. Het Antwerp Symphony Orchestra, het Groot Omroepkoor koor, het Laurens Collegium, het Octopus Kamerkoor, het Meisjes Jeugdkoor Waelrant en het Waelrant Kinderkoor+ klonken vol bezieling en energie" ***** Opera Nederland

Met het Antwerp Symphony Orchestra, Groot Omroepkoor, Octopus Kamerkoor en Symfonisch Koor en Kinderkoor Waelrant voerden wij 'De Oorlog' van Peter Benoit uit in TivoliVredenburg en de Koningin Elisabethzaal.

> lees volledige recensie Opera Nederland

> lees recensie Opera Magazine

> lees recensie Klassiek Centraal

> beluister radio-uitzending Radio 4

> bekijk de aftermovie

 

Foto's Ziel en zaligheid

Laatste update: 14 november 2022 - 11:00 uur

De foto's van het concert op zaterdag 12 november zijn nu beschikbaar.

Het concert van het Laurens Collegium op zaterdag 12 november 15.00 uur in de Laurenskerk te Rotterdam werd gekozen rondom het thema Allerzielen. Op het programma stonden onder meer de Musikalische Exequien van Heinrich Schütz. Dit werk wordt gezien als het eerste “deutsches Requiem”. Schütz heeft hierin citaten uit de bijbel op ingenieuze wijze gegroepeerd en op muziek gezet. Dat is precies wat ook Johannes Brahms later deed in Ein deutsches Requiem, dat heel geliefd geworden is. Daarom zong het Laurens Collegium van Brahms het Begräbnisgesang. Op het programma stonden ook het motet Komm, Jesu, komm (BWV 229) van Johann Sebastian Bach en delen uit het Israelsbrünnlein van Johann Hermann Schein. Het concert werd afgesloten met het slotkoraal uit de Johannes-Passion: “Ach Herr, lass dein lieb’ Engelein”.

> bekijk meer foto's

> bekijk de 6 minuteninleiding

Een brochure van hoop

Laatste update: 6 december 2022 - 11:59 uur

De nieuwe seizoensbrochure is uit! Met concerten en cantatediensten richten we onze muzikale aandacht dit seizoen op de brandhaarden van deze wereld. “Deze brochure is er één van hoop. En hoop zullen we nodig hebben,” aldus Wiecher Mandemaker. We openen het seizoen op woensdag 14 september met Honeggers ‘Le Roi David’.

> blader door de seizoensbrochure

Inzendingstermijn leden Raad van Toezicht verstreken

Laatste update: 6 december 2022 - 11:59 uur

In onze Raad van Toezicht ontstaat door vertrek en aflopende termijnen ruimte voor drie nieuwe leden. Gelet op een diverse samenstelling die aansluit bij de maatschappij nodigen wij zowel ervaren toezichthouders als onervaren kandidaten uit om te reageren.

Laurens Vocaal

Laurens Vocaal neemt je gretig en ambitieus mee in de wereld van de mooiste koormuziek. In een land dat zoekt naar evenwicht en gedeelde waarden varen wij een zinvolle alternatieve koers die mensen diep raakt. We zijn een culturele ANBI met Rotterdamse wortels. Onze organisatie wordt gedragen door gedreven vrijwilligers, betrokken vrienden, een kleine professionele staf en directie bestaande uit een zakelijk leider en een artistiek leider.

Laurens Vocaal is recent van een bestuursmodel naar een raad-van-toezichtmodel overgestapt. We zijn als organisatie een nieuwe weg ingeslagen, gericht op het bereiken van een breder publiek en het opleiden van dirigeertalent. Deze nieuwe fase biedt allerlei mogelijkheden voor jou om met je eigen expertise, eventueel aangevuld met bestuurlijke kennis en ervaring, een bijdrage te leveren aan de doorontwikkeling.

Om de professionaliseringsslag samen met de directie te maken ben je bereid mee te denken en mee te werken aan het versterken van de organisatie. Daar staat tegenover dat je, als je nog een onervaren toezichthouder bent, bij ons leert wat een toezichthoudende functie is. Jouw ontwikkeltraject binnen de Raad van Toezicht faciliteren wij met training en begeleiding. Last but not least heb je verder ruim de mogelijkheid om concerten van Laurens Vocaal bij te wonen.

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht houdt integraal toezicht op de stichting en het beleid van de directie. De leden beschikken opgeteld als team over de gewenste deskundigheid en kwaliteiten voor deze toezichthoudende rol. Daarnaast staat de Raad van Toezicht de directie met raad en daad terzijde. De Raad van Toezicht vergadert ongeveer vijf keer per jaar. De Raad van Toezicht is een collegiaal team dat in alle wezenlijke onderdelen van zijn werk in gezamenlijkheid acteert. De Raad van Toezicht kent twee commissies die de werkzaamheden voorbereiden en de raad adviseren: de auditcommissie en de remuneratiecommissie. Een goede balans en samenkomst van diverse individuele perspectieven en ervaring verruimen het gezamenlijke inzicht, de toegevoegde waarde en het oordeelsvermogen van de Raad als team.

Wie zoeken we?

We zoeken in beginsel ervaren toezichthouders, maar er is ook ruimte voor onervaren toezichthouders. Wij zoeken toezichthouders met expertise en passende competenties op de volgende gebieden:

 • Financiën, fondsenwerving en management
 • Podiumkunsten en cultuurbeleid
 • Marketing en public relations

De samenstelling van de Raad van Toezicht wordt zo gekozen dat enerzijds tegemoet wordt gekomen aan de wettelijke eis van onafhankelijkheid en anderzijds de wenselijke mix van competenties binnen ons toezichthoudend orgaan. Als algemene randvoorwaarde geldt dat Laurens Vocaal diversiteit nastreeft binnen de Raad van Toezicht. Daaronder valt onder meer een evenwichtige sekseverdeling en een spreiding over de diverse relevante leeftijdscategorieën. Ook kan de Raad van Toezicht de culturele en etnische achtergrond van mogelijke kandidaten mee laten wegen.

De functie is onbezoldigd en wordt dus vervuld op vrijwillige basis. De benoemingstermijn is voor een periode van vier jaar met de mogelijkheid tot eenmalige verlenging van vier jaar.

Procedure

De voltallige Raad van Toezicht neemt een besluit over de definitieve vervulling van de drie vacatures en de procedure wordt afgerond na kennismakingsgesprekken tussen de geselecteerde kandidaten met de directie, de voorzitter en secretaris van de Raad van Toezicht.

De inzendingstermijn is gesloten.

Inleiding op Le Roi David

Laatste update: 27 oktober 2022 - 18:24 uur

Dirigent Wiecher Mandemaker ging in gesprek met Matthijs van Wijhe, de pianist in Le Roi David.

> bekijk de inleiding op het concert

> bestel kaarten voor 14 september 2022

De pers over Verdi's Requiem

Laatste update: 10 juni 2022 - 10:18 uur

"Het koor Laurens Symfonisch kan daar uitstekend mee omgaan. Hun stuk a capella in het 'Libera me' bijvoorbeeld klinkt prachtig gedragen spannend."

> lees de recensie in NRC

"Bihlmaier is prettig en uitnodigend, met een heel precieze slag en maximaal overzicht op het geheel. Opvallend hoe goed het jeugdige koor Laurens Symfonisch op Bihlmaier reageerde. De inzet en betrokkenheid van dit deels uit amateurs bestaande koor, goed gedrild door Wiecher Mandemaker, klonk uitermate professioneel." (Trouw)

> lees de recensie in Trouw

 

 

Herdenkingsconcert

Laatste update: 10 juni 2022 - 10:25 uur

Terugkijken op Dodenherdeking? Bekijk de video die we publiceerden.

> Poulenc - Timor et tremor

 

 

Word Vriend

Laatste update: 10 juni 2022 - 10:25 uur

Goede koorzang bewijst al eeuwenlang zijn waarde. Koormuziek raakt aan universele thema’s. Momenten van reflectie en schoonheid inspireren ieder mens, zeker in onze steeds sneller wordende samenleving. Wij willen hierin iets betekenen voor ons publiek. Doe met ons mee!

> lees meer over doneren

Opbrengst cantatedienst naar Oekraïne

Laatste update: 28 april 2022 - 13:07 uur

"De cantate van zondagavond ademt troost, hoop en vertrouwen. Dat zal ons goed doen in deze onzekere tijden waarin we vooral ontzetting, hulpeloosheid en machteloosheid ervaren.
 
In deze dienst kunnen we natuurlijk prachtig bidden, preken en musiceren, maar wat hebben ze daaraan in Oekraïne? Wat moeten de kinderen van wie de ouders gesneuveld zijn daarmee? Is troost genoeg voor ouders die hun kinderen zagen omkomen? Biedt het een veilige plaats voor de grote schare vluchtelingen? Zet het bidden en het zingen ons ook aan tot barmhartigheid of blijft het bij holle retoriek?
 
Laurens Vocaal en de kerkelijke gemeente hebben gezamenlijk besloten de opbrengst van de collecte geheel te besteden aan hulp voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Wij hopen dat u, getroost door woord en toon, uw barmhartigheid royaal de ruimte zult geven."
 
- Wiecher Mandemaker, cantor Laurenskerk en artistiek leider Laurens Vocaal

 

Als u zelf niet aanwezig kunt zijn, maar wel uw bijdrage wilt overmaken, dan kunt u dit doen op NL29 INGB 0002 4012 18 t.n.v. Laurenspastoraat Rotterdam, met de omschrijving "Cantatedienst: Hulp aan Oekraïne", zodat we een compleet beeld krijgen van deze inzamelingsactie vanuit alle verschillende kanalen. Let op: dit is dit keer dus niet het rekeningnummer van ons als koor.

Adopteer een stoel

Laatste update: 16 februari 2022 - 17:08 uur

De adoptie van de stoelen bij de Matthäus-Passion op Palmzondag 10 april 2022 is van start gegaan. Lees onze laatste nieuwsbrief.

> nieuwsbrief

> adopteer een stoel

Laurens Vocaal presenteert de Laurens Kooracademie

Laatste update: 6 december 2022 - 12:09 uur

Koormuziek speelt een grote rol in Nederland, dat bewijst het feit dat ons land maar liefst circa 1 miljoen koorleden rijk is. Zowel amateur- als beroepszangers genieten van het samen zingen en laten een groot publiek ervaren hoe goede koormuziek een mens kan raken. Er is echter een probleem dat aandacht en actie behoeft: er worden te weinig goede koordirigenten opgeleid. Laurens Vocaal presenteert daarom de Laurens Kooracademie.

Vrijdag 26 november 2021 vindt met het concert ‘Einde en begin’ onder meer de presentatie hiervan plaats, met vier directiestudenten. Na masterclasses te hebben gevolgd bij Wiecher Mandemaker, dirigeren de studenten het professionele koor Laurens Collegium in de Rotterdamse Laurenskerk. Met medewerking van het Codarts Kamerkoor en pianoduo Matthijs van Wijhe en Gulmira Issobekova, wordt het publiek getrakteerd op een selectie van de prachtigste koormuziek van Purcell, Howells, Brahms en Schubert.

“Met de Laurens Kooracademie dragen we bij aan het opleiden van goed onderlegde dirigenten met als doel de hoogontwikkelde Nederlandse koorcultuur voor de toekomst veilig te stellen”, aldus Wiecher Mandemaker. Naast artistiek leider en dirigent van Laurens Vocaal, is Wiecher Mandemaker als hoofdvakdocent koordirectie verbonden aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag. Daarom is hij de aangewezen persoon om dit initiatief vorm te geven. “In de aftrap van de Laurens Kooracademie richten we ons op jonge dirigenten. Ik begeleid de vier studenten in het gehele voorbereidingsproces en tijdens de repetities, zodat ze uiteindelijk vol zelfvertrouwen het Laurens Collegium en Codarts Kamerkoor kunnen dirigeren. Voor deze jonge studenten is het een uitgelezen kans een hoogwaardige uitvoering met een professioneel koor neer te zetten”. Naast het bieden van unieke kansen voor jonge dirigenten, richt de Laurens Kooracademie zich in de nabije toekomst ook op het scouten en opleiden van jong zangtalent.

 

Muzikale toost op 2022

Laatste update: 12 maart 2022 - 16:55 uur

We brengen een muzikale toost uit op het nieuwe jaar. Dit cadeau van woorden en muziek komt in de plaats van ons nieuwjaarsconcert. Het wordt je aangeboden door ons en onze vaste samenwerkingspartners in de Laurenskerk. Geniet aan het begin van 2022 van deze verrassing!

> naar nieuwjaarstoost op youtube

Corona-update

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Het nieuwjaarsconcert van 9 januari 2022 is uitgesteld.

Op vrijdag 26 november 2021 kondigde de Rijksoverheid nieuwe maatregelen aan om het toenemende aantal coronabesmettingen terug te dringen. De nieuwe maatregelen gelden tot en met zaterdag 14 januari. Kijk in de agenda wat dit voor onze concerten en cantatediensten betekent. Bekijk de agenda op de dag voor uw bezoek nog een keer om te zien of er veranderingen hebben opgetreden.

> agenda

Trailer This turning world

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

"Choral music is not just about the joy of singing, it is also about things which matter to us in our lives and in the world". De Koorbiënnale 2021 gaat van start met een spectaculair concert vanuit de Grote of St. Bavokerk in hartje Haarlem. In een theatrale setting wisselen het Laurens Collegium en Consensus Vocalis elkaar zonder pauzes af in brandend hedendaagse koormuziek: wat betekent het om vandaag te leven? Gastsolisten verbinden de stukken met korte, soms geïmproviseerde intermezzo’s. Als klapstuk bundelen beide koren hun krachten voor Earth teach me quiet van de Letse componist Ēriks Ešenvalds: een indringende toonzetting van een Native American-gebed tot de aarde.

> naar de trailer

 

Songfestival

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Het Songfestival veroverde Rotterdam. Met groot plezier gaven wij er onze eigen draai aan in de Laurenskerk. Deze muziek over de lente en de liefde komt uit allerlei Europese landen.

> livestream terugkijken

Livestream 4 mei

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Op 4 mei zongen we het herdenkingsconcert 'Verbonden door bommen'. Je kunt deze nog terugluisteren.

> naar livestream

> lees meer

Johannes-Passion van Demantius

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Op Youtube: onze liveopname van Demantius' Johannes-Passion.

> naar de video

Première ‘Dictatuur' - voor koor a capella op tekst van Jan Terlouw - bij Tweede Kamerverkiezingen

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen zingt het Laurens Collegium Rotterdam Dictatuur, een werk van dirigent Wiecher Mandemaker voor koor a capella. Het werk is een toonzetting van het gedicht van Jan Terlouw, uit zijn bundel Gedichte gedachten. Het ging op 15 maart in première op youtube: https://youtu.be/zdzQI-ssnsY.

“Domheid en macht, doodenge vrienden,” zo luiden de eerste regels uit het gedicht van Jan Terlouw. Het gedicht sluit af met een pleidooi om de grondbeginselen waarop de Nederlandse samenleving is gebouwd, te bewaken. Het Laurens Collegium Rotterdam zet deze tekst kracht bij met een opname, die het beroepskoor vorige week maakte in de Laurenskerk in Rotterdam. Dirigent Wiecher Mandemaker componeerde Dictatuur speciaal naar aanleiding van de verkiezingen.  

Tijdens de COVID-19-pandemie brengt het Laurens Collegium Rotterdam diverse opnames uit die belangrijke gebeurtenissen en periodes in stad en land markeren, zoals de Tweede Kamerverkiezingen, de Passietijd en de herdenking op 4 mei.

 

Livestreams cantatediensten en concerten

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Om ervoor te zorgen dat je, hoe dan ook, kunt meegenieten, worden de cantatediensten en concerten vanuit de Laurenskerk dit najaar gestreamd. Net als in de Laurenskerk zelf vragen we ook aan thuisluisteraars een bijdrage. De betaalinformatie komt vanzelf in beeld.

> naar livestreams

> de liturgie van 21 februari

 

Oudjaar met Beethoven 9

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Freude vanuit Ahoy! Als afsluiting van het Beethovenjaar 2020 kun je genieten van de volledige negende symfonie van Beethoven. Het is een spectaculaire opname van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en ons Rotterdam Symphony Chorus onder leiding van Andrew Manze. Niet in de Doelen, maar in RTM Stage, het gloednieuwe concertpodium in Ahoy. 

> reserveer jouw gratis digitale stoel voor Beethovens Negende

International Classical Music Award

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

We hebben een International Classical Music Award gewonnen! Het gaat om een award voor de liveopname van Jeanne d’Arc au bûcher van Arthur Honegger met het Koninklijk Concertgebouworkest in de categorie koormuziek.

> lees meer

Recensie Solennelle

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

"In beide werken tonen koor, solisten en instrumentalisten grote klasse." (ND)

> cd 'Solennelle' bestellen via onze webwinkel

> https://www.nd.nl/nieuws/muziek/hayo-boerema-s-werk-is-hedendaags-met-een-soms.3605631.lynkx

Vocaal ensemble bij jou thuis

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Elke zondag komen wij met een vocaal ensemble bij jou thuis, via TV Rijnmond vanaf 10.00 uur. De uitzending wordt elk halfuur herhaald en is ook online te volgen. Blijf zo in deze coronatijd met ons verbonden door koormuziek.

> programma Geloof in Rijnmond

> uitzending 3 mei 2020 

Vacature Medewerker publiciteit, planning en productie

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Een dag uit het leven van…

“Opnieuw ligt er een leuke, afwisselende dag voor me. Ik begin met het schrijven van enkele promotieteksten voor onze nieuwsbrief en sociale media. Tussendoor komen er mailtjes binnen van musici die willen overleggen over hun aanwezigheid bij repetities van een project dat over een halfjaar plaatsvindt. Ik herinner mezelf eraan dat ik de repetitielocatie nog moet reserveren daarvoor. Maar eerst ga ik nog even diverse talkshows bellen over de persberichten die ik gisteren al stuurde. Vanmiddag houd ik me bezig met het organiseren van masterclasses voor leergierige koordirigenten. Voor volgende week plan ik een afspraak met de technici. Zaterdag is de grote dag voor mijn al eerder geplande productie: ik zit dan vol adrenaline en ben in mijn rol als eventmanager degene die het draaiboek voor deze dag uit het hoofd kent. Ik heb iedereen van tevoren goed geïnformeerd en zorg dat de musici zich alleen hoeven bezig te houden met de muziek. Straks pak ik ons promotiemateriaal alvast in voor onze infostand. Laat ik ook maar wat extra bladmuziek meenemen, als reserve.”

Wie zijn wij?

Binnen de Stichting Laurenscantorij zijn vier ensembles actief. Het gaat om drie koren en een orkest: het Laurens Collegium Rotterdam (professioneel koor), de Laurenscantorij (semiprofessioneel koor), het Rotterdam Symphony Chorus (combinatie van beide) en het Laurensorkest (professioneel orkest). Met deze ensembles inspireren wij ons publiek met hoogstaande koormuziek. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in samenwerkingsprojecten met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. De organisatie bestaat momenteel uit een zakelijk leider, een artistiek leider, een betrokken bestuur en meerdere vrijwilligers.

Jouw rol en taken

Je hebt een ondersteunende rol ten opzichte van de zakelijk en artistiek leider en verricht allerlei taken, zoals:

 • Verzorgen van traditionele en creatieve publiciteit
 • Koormuziekproducties voorbereiden, uitvoeren en afronden
 • Daartoe afspraken maken met musici, locaties, technici en genodigden
 • Coördineren van masterclasses en practicumdagen voor koordirigenten

De werkzaamheden variëren van veel e-mailen tot het verplaatsen van stoelen, bladmuziek en promotiemateriaal.

Beschikbaarheid

Om je goed in te werken en te laten landen in onze organisatie, ben je beschikbaar per 1 juni. In de zomer is beschikbaarheid in de periode 28 juli t/m 14 augustus vereist.

Wie ben jij?

Je bent een organisatietalent en je hebt een heldere communicatiestijl. Je bent energiek, efficiënt, digitaal vaardig en accuraat. Je houdt van aanpakken en je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Je schrikt er niet van terug om regelmatig letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Je enthousiasmeert de mensen om je heen, je denkt mee en je hebt affiniteit met koormuziek. Ook ben je bereid om je tijd flexibel in te delen, zowel overdag, ’s avonds als in het weekend.

Wij zoeken iemand:

 • met een afgeronde HBO/WO-opleiding
 • met goede beheersing van Nederlands en Engels
 • die handig is met alle sociale media
 • die woont in Rotterdam of nabije omgeving
 • met een fijne eigen werkplek thuis en een goede internetverbinding voor online overleg
 • ervaring met vergelijkbare functies is een pre

Aanbod

Je wordt onderdeel van een hecht, hardwerkend team. Met de zakelijk en artistiek leider stem je af wie welke werkzaamheden voor welk project doet. Gemiddeld ben je per week twee of drie dagen aan het werk. Je krijgt veel koormuziek te horen. We bieden maatwerk in het opdrachthonorarium. Je gaat aan de slag als zzp’er. Als het wederzijds goed bevalt, is er uitzicht op vast werk binnen het team.

Procedure en reageren

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gerda Ruiter, zakelijk leider van de Stichting Laurenscantorij via info@laurenscantorij.nl of bel 06 41079452. Wij onderschrijven de Code Diversiteit & Inclusie en hopen op reacties vanuit verschillende achtergronden, passend bij de stad Rotterdam. Een referentiecheck is onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Stuur je motivatiebrief met cv uiterlijk 7 mei 2021 uitsluitend per mail naar info@laurenscantorij.nl met als onderwerp ‘sollicitatie medewerker publiciteit, planning en productie’.

De eerste gesprekken voeren we op 17 mei overdag.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 

 

Nationaal Practicum Koordirigenten uitgesteld

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Op zaterdag 14 maart 2020 zou het eerste Nationaal Practicum voor Koordirigenten bij ons plaatsvinden. Dit evenement is uitgesteld vanwege het coronavirus.

Het koorpracticum vindt op een nader te bepalen moment plaats. Studenten koordirectie uit het gehele land zullen zich hiervoor bij ons verzamelen in Rotterdam, om delen uit de Matthäus-Passion, motetten van Poulenc en chansons van Hindemith onder handen te nemen. De docenten zijn Wiecher Mandemaker, Daniel Reuss, Jos Vermunt en Rob Vermeulen.

Matthäus in de Laurens 5 april 2020 afgelast

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Naar aanleiding van de door de overheid genomen maatregelen rondom het coronavirus is de Matthäus in de Laurens afgelast. Met bezoekers die een stoel hebben geadopteerd nemen wij binnenkort contact op.

> abonneer je op de e-nieuwsbrief

Schaatsen voor een nieuw orgel

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Op vrijdag 24 januari zal het Schaatsteam Laurenskerk een poging wagen de 100 km te schaatsen op de Oostenrijkse Weissensee. Het team bestaat uit dirigent Wiecher Mandemaker, cantorijlid Mirjam van den Hoek en oud-cantorijlid Douwe Klinkenberg. Zij willen op deze wijze geld inzamelen voor het nieuw te bouwen koororgel in de Laurenskerk. Doneer een vast bedrag of een bedrag per geschaatste kilometer.

> lees meer

Yannick is terug

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

... en wij zijn erbij!

> lees meer

Gramophone over onze cd met KCO

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

"Superb French enunciation from both Dutch choruses" (Gramophone)". "An intense Jeanne d'Arc au bûcher from the Royal Concertgebouw Orchestra." ***** (Bachtrack) "Onvergetelijke Jeanne d’Arc" (Parool) "Zeldzame bezieling in Honeggers Jeanne" (Place de l'Opera)
Uitgave: Super Audio CD, te koop via webshop van het Koninklijk Concertgebouworkest.

https://www.gramophone.co.uk/review/honegger-jeanne-darcau-b%C3%BBcher-den%C3%A8ve

https://www.concertgebouworkest.nl/nl/honegger-jeanne-d-arc-au-bucher

Tenoren gezocht

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

De Laurenscantorij is op zoek naar tenoren. Lijkt het jou leuk om bij een koor te zingen dat zowel Bach als Mahler uitvoert op hoog niveau? Heb je zin in vocale uitdaging? Neem dan contact met ons op via nieuweleden@laurenscantorij.nl.

Dirigent Barend Schuurman overleden

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Met droefheid delen we u mee dat onze oud-dirigent Barend Schuurman op dinsdag 4 juni 2019 thuis is overleden. Onze gewaardeerde muzikale vader is 81 jaar geworden. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Greet, zijn kinderen, zijn kleinkinderen en allen die getroffen zijn door dit verlies. Wij wensen hun veel sterkte toe.

Vele waardevolle muzikale gebeurtenissen mochten wij onder zijn leiding meemaken. Hij inspireerde ons met zijn expertise in muziek en theologie, zijn respect voor de componist en zijn gedegen omgang met de partituur. In de laatste jaren dirigeerde hij af en toe nog in een cantatedienst. In dit kader staat de uitvoering van Stravinsky’s Cantata W89 in oktober 2016 in ons geheugen gegrift. Ook denken we vol bewondering terug aan Bachs Actus Tragicus bij de presentatie van zijn boek Bachs cantates toen en nu.

De afscheidsbijeenkomst vond plaats in de Laurenskerk te Rotterdam op dinsdag 11 juni om 13.30 uur.

Recensies Jeanne d'Arc

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

“Maar de uitvoeringenreeks is óók een triomfantelijk bewijs van de bloeiende  koorcultuur in Nederland, met exemplarische aandelen van zowel het Nationaal Kinderkoor als het Rotterdam Symphony Chorus, dat bij het orkest debuteerde en er hopelijk nog vaak zal terugkeren.” NRC

> https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/28/honeggers-jean-darc-die-vreselijke-vlam-zal-mijn-bruidsjurk-zijn-a1917668

> https://www.operamagazine.nl/headline/45592/zeldzame-bezieling-in-honeggers-jeanne/

> http://www.anthonyogus.co.uk/honeggers-jeanne-darc-au-bucher-at-the-concertgebouw/

> https://bachtrack.com/es_ES/review-honegger-jeanne-arc-deneve-royal-concertgebouw-september-2018

> terugluisteren

> foto's Amsterdam

> foto's Rotterdam

Sfeerimpressie Paradijsvogels

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Het concert Paradijsvogels van Natuurmonumenten en het Laurens Collegium Rotterdam was een groot succes.

> bekijk sfeerimpressie

Seizoensbrochure

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

"Het heeft iets magisch, de menselijke stem." De nieuwe seizoensbrochure is uit! Lees het woord vooraf van artistiek leider Wiecher Mandemaker en ontdek alles over dit seizoen in de brochure 2018-2019.

Recensie 'Modeluitvoering Carmina Burana'

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

"Het Rotterdam Symphony Chorus zorgde voor overweldigende koorzang," aldus Opera Magazine in een recensie van de Carmina Burana met de broers Jussen.

> lees de recensie

War Requiem

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

War Requiem in beeld bij de nationale televisie in België

bekijk nieuwsitem >

Liveopname Prokofjev

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

Bekijk hier de liveopname van de Oktobercantate van Prokofjev. Het Rotterdam Symphony Chorus zong dit werk in het Gergiev Festival. 

Nieuwe look & website

Laatste update: 4 januari 2022 - 13:55 uur

De koren hebben een nieuwe look en een nieuwe website gekregen. Zo laten we zien dat onze koren gezamenlijk zorgen voor een breed aanbod aan koormuziek. Tegelijk geven we het onderscheid tussen de verschillende koren ook visueel aan.

Het logo laat geluidsgolven zien die weerkaatsen tegen de muren van een concertruimte, in het bijzonder de Laurenskerk, en daarbinnen een ruit vormen. Rood staat voor de gemeenschappelijke passie en voedingsbodem die de koren verbindt. Elk koor is hierop geënt met een eigen kleur. Geel staat voor de Laurenscantorij, blauw voor het Laurens Collegium Rotterdam, en samen worden ze groen in het Rotterdam Symphony Chorus.

contact

Laurens Vocaal
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurensvocaal.nl (spaties verwijderen)
IBAN NL93 ABNA 0640 7556 66

contactformulier