Het Laurens Symfonisch is een jong symfonisch koor, bedoeld om op hoog niveau composities uit te kunnen voeren die een groot koor vereisen met een professionele klank. Het staat onder artistieke leiding van Wiecher Mandemaker.

Sinds 2010 hebben de zangers grote successen geoogst met symfonische projecten. De loopbaan begon met Beethovens Negende in samenwerking met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Mahlers Tweede met Het Gelders Orkest, de Spring Symphony en Ballad of Heroes van Benjamin Britten met het BBC Scottish Symphony Orchestra en de filmconcerten rondom Lord of the Rings met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

In november 2013 zong het Laurens Symfonisch (onder de oude naam Rotterdam Symphony Chorus) met de broers Lucas en Arthur Jussen Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. Het voerde ook A Sea Symphony van Ralph Vaughan Williams uit met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Een hoogtepunt was de première van de door Bob Zimmerman bewerkte Choruses uit John Adams’ The Death of Klinghoffer. Met het BBC Symphony Orchestra straalde het koor in november 2015 met Howells’ Hymnus Paradisi. Met het Orkest van de Achttiende Eeuw presenteerde het koor in 2017 scenische uitvoeringen van Beethovens Fidelio.

In het Gergiev Festival 2017 bracht het koor Prokofjevs Cantate voor de 20e verjaardag van de Oktoberrevolutie (“het opvallend goede en frisse Rotterdam Symphony Chorus,” aldus NRC) en in november 2017 het War Requiem van Benjamin Britten. In mei 2018 zong het koor The Dream of Gerontius van Edward Elgar. Naar aanleiding van de concerten met Berlioz’ La damnation de Faust (2019) kopte de Volkskrant: “Het Rotterdam Symphony Chorus zet een geweldige prestatie neer tijdens het Gergiev Festival.”

Van de samenwerking van het koor met het Koninklijk Concertgebouworkest in september 2018, in Jeanne d’Arc au bûcher van Honegger, verscheen in juni 2019 een super audio cd op het label RCO Live. “De uitvoeringenreeks is óók een triomfantelijk bewijs van de bloeiende koorcultuur in Nederland, met exemplarische aandelen van […] het Rotterdam Symphony Chorus, dat bij het orkest debuteerde en er hopelijk nog vaak zal terugkeren.” (NRC)

Net voor de uitbraak van de COVID-19-pandemie zong het koor in Frau ohne Schatten van Richard Strauss: “Nézet-Séguin laat stemmen en instrumenten prachtig samenvloeien.” (NRC)

Veel concerten werden opgenomen en uitgezonden door Radio 4 en sommige ook door BBC Radio 3. Kijk voor een nadere kennismaking met het koor naar het bekende Agnus Dei van Samuel Barber:

Laurens Vocaal is de familienaam van de Laurenscantorij, het Laurens Collegium en het Laurens Symfonisch.

contact

Laurens Vocaal
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurensvocaal.nl (spaties verwijderen)
IBAN NL93 ABNA 0640 7556 66

contactformulier